Hans Sibbel

Het NRC omschrijft Hans Sibbel als volgt: “Als geen ander kan Hans Sibbel hypocrisie en leugenachtigheid op de korrel nemen en onverbloemde irritaties in een overtuigende en slimme formulering gieten. Het zijn vermakelijke en onderhoudende verhalen waarmee hij zijn publiek in de greep houdt.” Kenmerkend is zijn snelheid, zijn grapdichtheid, maar ook de manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen weet te koppelen aan de actualiteit. Een theatermaker die zichzelf en de tijdgeest genadeloos fileert.

NRC “Als geen ander kan Hans Sibbel hypocrisie en leugenachtigheid op de korrel nemen en onverbloemde irritaties in een overtuigende en slimme formulering gieten. Het zijn vermakelijke en onderhoudende verhalen waarmee hij zijn publiek in de greep houdt.”

Hans Sibbel is een Nederlandse cabaretier en maakte als Lebbis deel uit van het duo Lebbis en Jansen. Hans is opgegroeid in Amsterdam en na de middelbare school studeerde hij een aantal jaren economie. Na een periode van militaire dienst is hij als automatiseringsdeskundige omgeschoold tot systeemontwerper.

In 1989 leerde hij Dolf Jansen kennen waarmee hij sinds 1990 een cabaretduo vormde. Hans Sibbel is een volle neef van bekende presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Van 1990 tot 2006 maakte Hans Sibbel met Dolf Jansen verschillende theaterprogramma’s waaronder veel oudejaarsconferences. Daarnaast is hij tijdelijk redactielid geweest van het TROS-programma Dit was het nieuws en vier jaar voor De Cabarettafel wat onderdeel was van het VARA-programma Kopspijkers met presentator Jack Spijkerman.

Sinds 1993 is Hans Sibbel lid van de Comedytrain, een groep van stand-uppers in Comedyclub Toomler. In 2002 heeft hij gespeeld in de productie Lenny, gebaseerd op de stand-upcomedian Lenny Bruce.

In juni 2003 namen Hans Sibbel, Peter Heerschop en Waardenberg en de Jong het reisprogramma 127 wensen op voor Net5. Een combinatie van reisprogramma en een natuurdocumentaire werden afgewisseld met stukjes uit het theater. Op deze manier vertelden zij het publiek over hun avonturen.

Vanaf 2000 is Hans Sibbel onder de naam Lebbis solo verder gegaan met zijn theatervoorstellingen. W2P (Welcome to paradise) is een uitbreiding op het boek W2P dat hij schreef. Het boek is een populairwetenschappelijk boek over de evolutie.

Op 23 oktober 2011 heeft Hans Sibbel met zijn show Branding de Poelifinario gewonnen. Dit is een cabaretprijs voor de cabaretier die het indrukwekkendste programma van het seizoen heeft gemaakt. Volgens de jury won hij deze prijs omdat ‘hij niet schroomt om levenslessen te geven. Hij vertoont een superieure balans tussen engagement en amusement, en tussen moraliseren en de draak steken.’

In november 2013 werd er een auto-immuunziekte bij Sibbel geconstateerd. Op advies van zijn artsen staakte Sibbel al zijn activiteiten om zichzelf rust te gunnen. Het programma EZ dat hij voor VARA zou maken en wat vanaf 29 november 2013 op de buis zou verschijnen werd daarom vervangen door Kassa Groen. Later vanaf 10 januari 2014 werd EZ alsnog uitgezonden maar dan nu gepresenteerd door Jeroen Smit.

Op 14 juni 2014 trad Hans Sibbel voor het eerst weer op in Comedytrain.

Aankomende shows met Hans Sibbel